Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muffin a čaj

19. 5. 2018

muffin.png Tak nějak se mi zrodil v hlavě plán, že bych Vám sem mohla čas od času přihodit nějakou knihu jako tip na čtení. A přijde mi příhodné začít právě touhle, ačkoliv původně to měla být zcela jiná. 

Nicméně... Před chvíli jsem knihu dočetla, takže Vám to sem dávám hezky za tepla. Nejsem si úplně jistá, že dokážu vyjádřit všechny ty emoce. Ne, nedokážu. Dám Vám sem komentář, který jsem ke knize dala na databazeknih.cz, protože to bylo opravdu bezprostředně po přečtení a myslím, že to nejlépe vystihuje mé pocity. 

O knize jsem samozřejmě věděla, díky šikovnému marketingu na facebooku a také proto, že se samozřejmě (divné že? :D) o tohle téma zajímám. Doufám, že i pro některé z Vás to nebude úplná novinka, o které jste neslyšeli. 

Měla jsem strach, opravdu veliký, protože knihu napsal český autor. A s těmi, navzdory tomu, že sama píšu (samozřejmě, že ne v takovém měřítku, že by se něco dalo vydat), nemám příliš dobré zkušenosti. Většinou mě totiž zklamou. Proto jsem ke knize přistupovala velice obezřetně. Jenže Theo nezklamal. Ani náhodou. <3 

Anotace (zdroj: databazeknih.cz)

Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Jeden je nejlepším studentem na internátě, k okolí se chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí. Druhý má umělecké nadání, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často dřív mluví, než myslí.
Zdálo by se, že přátel
ství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. A pokud není, tak by mělo být…

Komentář na databaziknih: 

Předem se omlouvám, že tenhle komentář pravděpodobně nebude dávat moc smysl. Nicméně ho píšu o půl druhé ráno a cloumají mnou emoce. 
V prvé řadě chci říct, že jsem o knize samozřejmě díky facebooku věděla ještě než vyšla, a přesto že nemám příliš v oblibě české autory, bylo jasné, že tuhle prostě v knihovně mít budu. Už jen kvůli tématice. A musím také říct, že jsem hrdá, že knihu napsal Čech! 
Poté co jsem přečetla Probuzení Simona Spiera, jsem se k Muffinu nějak nemohla "dokopat". Převážně proto, že jsem věděla, že budu srovnávat. Musela jsem přečíst osm knih mezi tím, abych po knize sáhla. Ano až tak mě Simon Spier dostal. Pak přišel svět knihy a já byla na diskuzi o LGBT literatuře, kde samozřejmě Theo nechyběl. No a bylo to jasné. Už nebylo možné čtení dále odkládat. 
Nejspíš nedokážu úplně popsat tu změť emocí, která mě zaplavovala během čtení knihy, kde se střídalo vyprávění ze strany Daniela a Kita. Tak diametrálně odlišných stvoření, až se nejednou zvedlo obočí. A přesto k sobě pasovali, jako dílky puzzle. Jejich postupné otevírání se jeden druhému, převážně v případě Daniela, mě okouzlilo. Dokážu si představit, že podobně jako on, to má dost lidí. Jen to nevidíme, protože to stejně jako Daniel dokáží mistrovsky skrývat. A co si budeme nalhávat, lidi většinou raději dělají, že nic nevidí, neslyší. Jen málokdo se odváží udělat to, co udělal Kit. Pokusil se jít pod povrch, nevzdal se a objevil zcela odlišného člověka, než jak se prezentoval před ostatními. 
Ne, nedokážu být v tomhle případě úplně objektivní a přiznávám to. Ne, pokud jde zrovna o takovéhle téma. O to, že v dnešní "moderní" době, existuje stále obrovské množství sešňerovaných lidí. Že stačí jediný "alfa" samec, kterého všichni poslouchají, a na základě jeho názoru odsuzují jiné. Ty "odlišné". 
Víc takových knih, moc Vás prosím. 
Kdyby to šlo, dám těch hvězd třeba padesát. 
P.S: Kniha putuje do výzvy, protože ji tam prostě chci mít! A protože Muffin a čaj! :)

 

Pokud jste knihu ještě nečetli, nebo nad ní váháte, nebo jste o ní snad ještě neslyšeli *vyděšený výraz*, prosím přestaňte váhat a jděte do toho. Třeba z ní nebude tak nadšení jako já. Třeba v tom uvidíte spoustu klišé, které tam bezpochyby bylo (vyhněte se tomu v té záplavě zápletek, že?! :D). Ale rozhodně je to kniha, která stojí za přečtení. 

Krom toho, asi u mě neuvidíte tak horlivě opěvovat české autory. Což je asi taky neklamná známka toho, že ta kniha za to prostě stojí. 

Děkuji Vám za pozornost. 

 

S láskou

 

srdce.jpg

Keiro 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Recenze

(Mirek, 4. 8. 2019 22:58)

Knížka má hezké pokračování : koláčky a spiklenci...

Wau....

(Ester, 31. 7. 2018 10:10)

Krásna recenzie, zaujala :-)